Liečivý dar z prírody

 

Propolis - bojovník proti zápalom

 
Tento vzácny liek vzniká ako vedľajší produkt pri tvorbe medu. Je súčasťou rôznych tinktúr, liekov alebo mastí. Používa sa dokonca aj v kozmetike. Zvláštnu silu propolisu poznali už naši predkovia. Ako prví ho spomenuli vo svojich spisoch Egypťania. Tí ho najprv používali pri mumifikácii, no neskôr objavili jeho liečivé účinky. Podávali ho ako pomoc pri žalúdočných a kožných problémoch. Dostali sa k nemu aj Gréci a Rimania. V 12. storočí už zaznamenal popredné pozície v súdobom lekárstve. Skladá sa zo živice, sekrétov rastlín, éterických olejov, peľu a včelieho vosku.
Obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín E, vďaka ktorému je využívaný aj v kozmetickom priemysle. Napriek jeho nesporným kvalitám by si na neho mali dávať pozor silné alergičky. Špeciálne tie, ktorým robí problém med a produkty z neho.Propolis má lepkavú živicovú konzistenciu a včely ho vyrábajú z kvetných púčkov topoľa, brezy, gaštanu, vŕby a takmer všetkých ihličnatých stromov. Jeho prvotné využitie je na stavebné účely v úli. Hmyz ním tesní medzery v plátoch a taktiež ničí pozostatky škodcov, ktorých dokážu síce zneškodniť, no nie odstrániť z ich obydlia. Môže mať zelenú, hnedú, červenú a oranžovú farbu. Záleží to od stromu, z ktorého bol zozbieraný. Silné antiseptické účinky priniesli tomuto včeliemu produktu post najprírodnejšieho antibiotika. K celkovej liečivej sile prispieva aj široké spektrum minerálov. To však závisí aj od ročného obdobia, v ktorom bol propolis pozbieraný. Významné postavenie v ňom majú aj enzýmy, bioflavonoidy a esenciálne aminokyseliny. Ak chcete využiť aj jeho antioxidačné účinky, mali by ste každé ráno zmiešať v deci vody 30 kvapiek propolisovej tinktúry. Následne si ňou vypláchnite ústa, aby ste odstránili všetky baktérie a zvyšok vypite, pre vnútornú ochranu tráviaceho traktu.
A teraz poďme k najpodstatnejšej vlastnosti propolisu – k jeho liečivým účinkom. Základnú pomoc dáva tým, že si dokáže poradiť s akýmkoľvek zápalom. Pri vonkajších poraneniach stačí postihnuté miesto potrieť. Takto si ľahko poradíte s reznými poraneniami, akýmikoľvek vyrážkami, zápalom ucha a dobrý je aj na kŕčové žily. Vnútorné použitie sa odporúča pri silných menštruačných bolestiach, hnačke či chrípke. Dávka sa vždy mení podľa závažnosti ochorenia. Ak vás bolia zuby, stačí si propolisom potrieť inkriminované miesto a o chvíľku je po probléme. Čo sa týka ústnej dutiny, tak výborný je aj na afty. Pri prechladnutí a respiračných ťažkostiach sa odporúča kloktanie rozriedenej tinktúry a aplikovanie masti na hrudník. Výborné výsledky má aj pri zmierňovaní prejavov migrény. Utlmuje bolesť. Keďže bolesť je zakotvená v zápalovom procese, propolisu môžeme pripísať aj anestetické účinky. 
Vhodný je rovnako na klasickú, ako aj svalovú horúčku. Po obarení horúcou vodou si ihneď potrite postihnuté miesto propolisom. Rovnako postupujte aj pri nadmernom slnení a úpale. Dokáže účinne bojovať aj proti baktériám. Túto funkciu zastupuje už v úľoch, kde chráni med pred takýmito škodlivinami. Ak budete mať odreninu, stačí si ju najprv postriekať tinktúrou. Urýchľuje tiež ich hojenie. Nielen kvôli týmto vlastnostiam by ste mali mať vždy po ruke aspoň malú fľaštičku s produktom z propolisu.Používať ho môžu aj malé deti. V lekárni si však musíte vypýtať špeciálne baby produkty s jemnejším zložením. Pochváliť sa môže aj skrášľujúcou silou. I preto sa pridáva do výrobkov proti vráskam. Vhodný je aj pri liečbe akné a niektorých druhov ekzémov. Bonusom na záver je ochrana imunity pri pravidelnom užívaní.

 

Včelí peľ – dokonalý včelí produkt

 
Včelí peľ je ďalší včelí produkt, ktorý má mnohé zdravotné pozitíva – ale pozor, pri jeho prvej konzumácii buďte opatrní… Včelí peľ vzniká už na rastlinke potom, ako ho včela spojí do väčšej hrudky. Táto zmes sa nazýva obnôžkový peľ. Tento peľ včely ukladajú do úľa, kde potom kvasí a zreje. Včelí peľ je hlavnou potravinou pre správny vývoj ďalších včelstiev. Včelí peľ je plnohodnotnou výživou pre vývoj zdravého jedinca a dokonalého zdravia nielen pre včely ale aj pre nás ľudí.
Včelí peľ je plnohodnotnou výživou pre vývoj zdravého jedinca a dokonalého zdravia. Je prospešný nielen ako zdravá potravina, ale mnohí mu dokonca pripisujú účinky ako liek.
Čo obsahuje včelí peľ?
Bielkoviny, tuk, sacharidy, aminokyseliny, vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, draslík, kremík, vápnik, fosfor, síra, horčík, železo, jód, zinok, mangán a kyselinu pantoténovú.
Účinky 
Včelí peľ je vhodný ako doplnok pri zdravej výžive (“ako liek”) ale aj  chudnutí. Zlepší imunitu, trávenie a aj rýchlosť metabolizmu. Pokiaľ dodržíte zásady zdravého životného štýlu, tak potom peľ rozhodne pomôže v chudnutí a aj po skončení chudnutia v udržaní Vašej váhy.
·         Silne podporuje obranyschopnosť
·         Podporuje trávenie (zápchy, hnačky, bolesti brucha)
·         Podporuje rýchlosť metabolizmu
·         Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam (udržiava zdravé cievy a srdce)
·         Prevencia proti rakovine
·         Pomáha pri ochoreniach žalúdka
·         Pomáha pri cukrovke
·         Pomáha pri ochoreniach pečene
·         Zabezpečuje lepšie a rýchlejšie hojenie rán
·         Zlepšuje spánok
·         Prečisťuje organizmus
·         Má antiseptické účinky
·         Eliminuje vysoký cholesterol v krvi
·         Spomaľuje starnutie (udržiava pružnú pokožku)
·         Regeneruje poškodené bunky
·         Podporuje krvotvorbu
·         Zlepšuje priebeh ochorenia kože
Široká škála využitia, resp. použitia včelieho peľu ho priam predurčuje k tomu, aby sme ho zaradili do svojho jedálnička.
Nutričná hodnota – včelí peľ (100g)
KJ– 1 291,5  Kcal– 315  Bielkoviny– 25 g  Sacharidy– 34 g  Tuk – 5 g
 Včelí peľ obsahuje – 100 g
Draslík
224 mg
Vitamín B2
5 mg
Vitamín B1
4,2 mg
Vitamín B6
5,9 mg
Užívanie, použitie 
Ak nie ste alergik, tak včelí peľ konzumujte 1- 3 krát za deň. Včelí peľ si pridávajte do čaju, nie však horúceho, zničili by ste tak všetky potrebné živiny. Do čaju si ku peľu pridajte aj pomer medu 1:1. Jedna čajová lyžička peľu a jedna čajová lyžička medu.

 

UPOZORNENIE

Včelí peľ je vysoko alergénna látka. Obsahuje čiastočky peľových zrniek z kvetov rastlín, čo prezrádza aj jeho názov. Ak ste alergik, tak sa informujte u svojho lekára, či Vám konzumáciu včelieho peľu odporučí.

 


Vytvorte si web stránku zdarma! Webnode